Hagyományos kínai masszázs

Hagyományos kínai masszázs

A kínai hagyományos masszázs a kínai gyógyászat egyik ága. A nyugati orvosláshoz képest a kínai egy új dimenziót vesz figyelembe, az ember energia rendszerét. Így az akkupunktúrás pontok, az energiavezetékek és az ezekben áramló energia szemszögéből közelíti meg a problémákat. A kínai orvosi masszázst, Tuina-nak is nevezik, amely jelentése Tui, az-az: nyomás, tolás és a
Na, jelentése: markolni, húzni karakterekből áll. A történelmi feljegyzések szerint, az i. e. VII. században, az elismert kínai orvos, Bien Que is együtt alkalmazta az akupunktúrát, a Tuina-t és a kínai gyógynövényeket, hogy így segíthessen a haldokló trónörökös megmentésében. S immár több mint 2000 éve, a Han-dinasztia óta, „A Sárga Császár Belgyógyászati Könyve” jelenti a kínai orvosi masszázs alapját.

A kínai masszázsnál a meridiánokban áramló energia pozitív irányba történő befolyásolása a fő cél, ahogyan az akupunktúra, akupresszúra esetén is, ezáltal váltanak ki élettani hatásokat.

Az akupunktúrás pontok és meridiánok különböző technikákkal történő ingerlésével biztosítani lehet a meridiánok átjárhatóságát, serkenteni vagy korlátozni lehet a Qi áramlását és segíteni lehet a Qi kiegyensúlyozott elosztását a különböző szervekben és testrészekben.